LinkedIn gaat de lay-out nogal drastisch veranderen en daarmee verdwijnen ook een aantal functies. Nu kan je je contacten nog gratis downloaden, straks niet meer! Bepaalde functies zullen dus niet meer gratis zijn. Welke dat precies zijn, is op dit moment niet helemaal duidelijk. Van sommige functies is dat wel bekend, waarvan ik deze alvast behandel voor het te laat is. De verwachting is dat in LinkedIn de nieuwe lay-out snel zal uitrollen. ←Sommigen hebben het zelfs al in Nederland.

Hoe doe je dit?

Wanneer je op je LinkedIn profiel bent, zet je je LinkedIn op Engels. Dit doe je door helemaal rechtsboven in je menubalk op je kleine profielfoto te gaan staan (niet klikken) en dan vouwt een pop-up menu uit.

LinkedIn account uitklapmenu

Kies Taal en klik op wijzigen.

Je komt dan in je Account-scherm en daar pas je bovenin de taal aan naar Engels en wacht tot je ‘V Saved’ ziet staan. LinkedIn Taal instelling

Vervolgens ga je met je cursor naar boven in de zwarte balk en zie je de LinkedIn menubalk verschijnen. Ga via My Network naar Connections.

LinkedIn My Network uitklapmenu

LinkedIn connections instellingen

Op deze pagina zie je rechts het radertje van Settings staan. (Het kan zijn dat je een ander scherm krijgt, maar dan staat heel klein rechts onder je 1ste rij contacten ‘Export contacts’. Daarna kan je verder zoals hier beschreven.)

Klik daarop en je ziet in de rechterbalk ‘Advanced settings’ staan met meteen daaronder ‘Export LinkedIn Connections’.

LinkedIn export connections

Wanneer je daarop klikt, opent zich een nieuw scherm en

LinkedIn Export

kies je ‘Microsoft Outlook .CSV file en klik je op Export.

Het kan zijn dat er om een extra bevestiging (CAPTCHA) wordt gevraagd om er zeker van te zijn dat je een mens bent en geen robot.

Captcha security verification Vul de letters en cijfers in waar om gevraagd wordt. En klik op ‘Continue’.

.CSV leesbaar maken

Linksonder in je computerscherm zie je een Excel document met linkedin_connections_export_microsoft_outlook.csv.

LinkedIn CSV file

Als je hier op klikt, opent een Excel-bestand. Dat is echter niet een bruikbaar document. Om het leesbaar te maken, leg ik uit hoe je er een normaal Excel-bestand van kan maken, zodat je er mee aan de slag kan gaan.

Excel CSV kolom stap 1

Selecteer kolom 1 door bovenin te gaan staan en klik vervolgens op ‘Gegevens’ in de menubalk en kies dan voor ‘tekst naar kolommen’.

CSV stap 1 gescheidenEr volgt een pop-up en dan kies je voor ‘gescheiden’.

CSV stap 2 Tab en komma

In het volgende blad moeten zowel ‘Tab’ als ‘Komma’ aangevinkt zijn. De kolommen zie je dan al leesbaarder worden.

CSV stap 3 standaard

In de laatste stap zorg je dat ‘Standaard’ aangevinkt is en drukt dan voltooien.
Als laatste vraagt Excel of je de inhoud van de geselecteerde cellen wilt vervangen en dat wil je. Dus klik je op ‘ja’. Het document is nu een gewoon Excel-bestand geworden.

Wat nu?

Je ziet dat er nog een heleboel kolommen staan die voor jou niet relevant zijn. Deze kolommen kan je gewoon verwijderen, zodat je een schoon Excel sheet hebt met alleen relevante klantinformatie. Vergeet niet het bestand op te slaan op een voor jou logische plek. Je hebt nu al je LinkedIn contacten bij elkaar. Zodra je de nieuwe lay-out van LinkedIn hebt ontvangen, zal het niet meer kunnen om ze op deze manier gratis te downloaden vanaf je profiel. Deze functionaliteit zal hoogstwaarschijnlijk nog wel bij de betaalde versie van LinkedIn mogelijk zijn.

Vergeet niet je LinkedIn account weer terug naar de Nederlandse taal te zetten als dat je voorkeur heeft.

Tip: Ga eens door je lijst met contacten en kruis aan wie je nodig weer eens aandacht kan geven, of wie een potentiële klant is; of wie jou met een bepaald persoon in contact kan brengen; wie je met elkaar in contact zou kunnen brengen; wie jou met een bepaald vraagstuk zou kunnen helpen of wie jij zou kunnen helpen!

Wil je op de hoogte blijven van tips en welke nieuwe ontwikkelingen er bij LinkedIn op stapel staan, dan kan je mij natuurlijk blijven volgen via mijn blogs. Om alvast in de stemming te komen, kan je mijn gratis e-book ‘Winnen op LinkedIn’ downloaden om beter zichtbaar en vindbaar te worden op LinkedIn. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This