Waarom je Facebook live moet inzetten!

UPDATE: Momenteel is het niet mogelijk om iemand rechtstreeks vanuit Facebook in je live uitzending uit te nodigen. Waarschijnlijk komt de functionaliteit wel weer terug is de verwachting.

 

Het is zo langzamerhand wel bekend dat video goed scoort in Facebook. Facebook laat video’s meer zien aan je vrienden of fans dan bij een gewone bericht met afbeeldingen. Maar… Facebook live wordt nog beter beloond door Facebook. Er zijn nog andere platformen waarmee je live in een splitscreen op Facebook kan uitzenden, zoals ZoomBeLiveWirecastOBSEcamm Live. Dit zijn echter tussenpartijen, die een dienst leveren en niet van Facebook zelf zijn.

Het nadeel van Facebook live is dat dit je geen mogelijkheid biedt om het scherm te delen met een presentatie van jouzelf of van de ander op je mobiel.

Op je desktop is het wel mogelijk om aan ‘screen sharing’ te doen. Je presentaties delen met je kijkers. Hoe mooi is dat!
Het wachten is nu op dat je mensen ook kan uitnodigen via je desktop in je Facebook live uitzending.

Ik zal hier kort uitleg geven over Facebook live en hoe je iemand anders in jouw uitzending kan uitnodigen en hoe dat werkt.

Video

Eerst maar even een veel voorkomende fout behandelen. Facebook en YouTube zijn geen vrienden van elkaar. Gebruik daarom geen linkjes vanuit YouTube op je bedrijfspagina. Facebook laat deze video’s gewoonweg veel minder zien! Zorg er dus voor dat je je eigen opgenomen materiaal rechtstreeks op Facebook post met een mp4 of via Vimeo.

Facebook Live

Nog niet iedereen heeft het al aangedurfd om Facebook live in te zetten. Het is niet erg moeilijk. Hoe vaker je het doet, hoe leuker en gemakkelijker het je afgaat. Wat er allemaal bij Facebook live komt kijken en waar je op moet letten zal ik uitgebreid in een ander blog bespreken!

Waarom wil je iemand uitnodigen in je Facebook live uitzending?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je iemand in je Facebook live uitzending erbij wilt betrekken:

1. Interactie

Wanneer je een Facebook live uitzending doet, is niets leuker dan dat je kijkers hebt, die reageren met duimpjes of hartjes. Of in de chat opmerkingen, reacties en vragen stellen. Bedenk ook altijd dat er herhalingkijkers zijn, die nog kunnen reageren. Hou daarom de reactie na het plaatsen van de video in de gaten. Wanneer je waardevolle content levert, zal je ook meer interactie krijgen.

2. Interview

Om interessante content te geven aan je fans is het waardevol om experts uit te nodigen om te interviewen op je bedrijfspagina. Zo kan je bepaalde onderwerpen extra belichten. Het interview wordt dan in een gedeeld scherm uitgezonden in gespreksvorm.

3. Kijkje achter de schermen

Je kan de FB live uitzending ook gebruiken om iemand uit te nodigen, die  iets van zijn/haar bedrijf wil laten zien.

Of iemand, die op een interessant congres aanwezig is en je live kan laten meegenieten van wat daar op dat moment gebeurt. Vraag of ze dan de camera willen draaien naar de andere kant door dubbel op te tikken op het scherm.

4. Adverteren

Een Facebook live uitzending kan je vervolgens na de uitzending extra gebruiken om eventueel mee te adverteren op Facebook. Dit kan je doen door de doelstelling ‘betrokkenheid’ te selecteren en het bericht (de geplaatste FBlive uitzending) te gebruiken als advertentie. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, die kan ik je uitleggen tijdens de 2-daagse training ‘De ultieme Facebook bedrijfspagina en advertentie’. De eerstvolgende datum is 17 januari a.s.

Hoe kan je iemand in je Facebook live uitzending uitnodigen?

Het enige dat je nodig hebt is een smartphone en een goed werkend Internet. Het werkt zowel op iOs als op Android, maar je kan nog niemand uitnodigen via je laptop of desktop. Het werkt ook niet als de ander op een computer naar je live uitzending zit te kijken, want je kan diegene simpelweg niet uitnodigen. Dus zowel de uitzender als de ontvanger moeten op hun mobiele telefoon aanwezig zijn.

Stap 1 Live gaan

Je zal dus live gaan uitzenden als eerste stap. Dit kan zowel op je persoonlijke profiel als op je bedrijfspagina of in een groep door te beginnen een nieuw bericht te openen en te kiezen voor ‘Live gaan’.

Screenshot Live gaan kiezen

Zorg er wel voor dat je je mobiel:

1. in vliegtuigstand hebt gezet Screenshot vliegtuigstand

2. daarna de WiFi weer inschakelt

3. en de mobiel in landschapsstand (horizontaal) hebt aan staan. Dit laatste is met name handig, omdat je dan beiden in beeld past in het gedeelde scherm.

Stap 2 Iemand in je uitzending uitnodigen

Zodra er iemand live in je uitzending komt en die op zijn/haar mobiel zit, komt er een klein groen videocameraatje rechts van zijn naam. Soms zie je de persoon pas als die een reactie geeft in de chat. Als de persoon op een computer zit, verschijnt er geen groen icoontje en kan je geen uitnodiging sturen.

Screenshot start live uitzending  Screenshot groen icoontje

Je klikt op de naam en je krijgt dan een schermpje te zien met de mogelijkheid om diegene uit te nodigen. Zorg er wel voor dat die peroon zijn scherm horizontaal heeft staan. Dit kan een paar seconden duren, want de ander moet vervolgens de uitnodiging accepteren en in de uitzending komen.

Screenshot uitnodigen voor uitzending   Screenshot Je bent uitgenodigd

Let op: je kan niet tegelijkertijd een microfoontje aangesloten hebben op je mobiel, want dan is er geen geluid!

Stap 3 En dan … hoe te wisselen

Je bent nu beiden in beeld in een splitscreen en kunt met elkaar praten. Intussen kunnen anderen gewoon in de chat reageren. De host ziet de linker afbeelding en de gast de rechter.

Er kan maar 1 persoon tegelijk in de uitzending worden uitgenodigd. Wanneer je dus iemand anders in de uitzending wilt hebben, zal eerst de vorige persoon gevraagd worden om de uitzending te verlaten. Dit kan zowel de host (uitzender) als de genodigde (co-host) doen door bovenin het scherm op het kruisje achter hun naam te klikken.

Screenshot vriend uitnodigen Screenshot als gast aanwezig

Daarna volg je hetzelfde proces als bij de vorige persoon door in de chat te kijken wie er nog meer aanwezig zijn en een groen icoontje hebben. Denk erom te vragen of ze in landscape staan en het geluid uit in verband met irritante meldingen, die binnen kunnen komen.

Screenshot Bedankt dat je er was

Vergeet niet na de uitzending de vliegtuigstand uit te zetten en je WiFi te checken, tenzij je natuurlijk niet bereikbaar wilt zijn en je focus vast wilt houden!

De puntjes op de i

En nog andere tips, die handig zijn om te weten over split-screen:

 • Kondig je FB live uitzending van te voren aan.
 • Je kan net zoveel gasten uitnodigen als je wilt, maar je kan er maar één tegelijk uitnodigen.
 • Door op het kruisje rechtboven de naam van je gast te klikken, verwijder je hem/haar uit de uitzending en kan je terug naar je chat en een ander uitnodigen.
 • Denk eraan dat degene die je uitnodigd een paar seconden niets ziet of hoort van je uitzending. Begin dus niet te snel tegen die persoon te praten, maar geef hem/haar de gelegenheid om in de uitzending te komen. Praat daarom even een paar seconden tegen de andere kijkers door die persoon alvast te introduceren.
 • Wanneer je met iemand live bent geweest, wordt diegene automatisch getagd in je uitzending.
 • Je kan mensen uitnodigen terwijl je live bent met je co-host, maar die komen dan in de wacht te staan tot de ander de uitzending heeft verlaten.
 • Je kan filters gebruiken wanneer je in een gedeeld scherm zit, maar die werkt alleen bij de uitzender (haha, ik kreeg de filter alleen niet meer uit!).Screenshot met herfstfilter
 • Door naar rechts te swipen zie je de chat en naar links swipen kan je iemand uitnodigen.
 • Als je verbinding eruit valt, dan houdt de hele uitzending op.
 • Vergeet niet de uitzending te plaatsen, nadat je de uitzending hebt beëindigd.
 • Als je wel af en toe adverteert op Facebook, maar niet weet hoe je deze video naar een opgeslagen doelgroep kan sturen, dan is de 2-daagse training ‘De ultieme Facebook bedrijfspagina en advertentie’ vast iets voor jou! Daar leer je de basis ins & outs van adverteren op Facebook.

Checklist

Als je deze uitleg en zelfs meer allemaal handig schematisch op een rijtje wilt hebben en vervolgens wilt bewaren op je computer als handleiding, dan kan je hier je checklist downloaden:

Pin It on Pinterest

Share This