LinkedIn heeft haar lay-out nogal drastisch veranderd in het begin van 2017. Er werd gemeld dat een aantal functies zouden verdwijnen. Dat is inderdaad het geval, maar niet het gratis downloaden van je contacten. Je vindt het alleen op een andere plek terug.

Waarom is het handig om je contacten te downloaden?

1. Stel dat LinkedIn plots uit de lucht valt, dan zou je al je contacten kwijt zijn. Het bestand fungeert dan als back-up. En je hebt het in je eigen omgeving opgeslagen. Daarmee ben je niet meer afhankelijk van LinkedIn.

2. Een Excellijst geeft je overzicht van het aantal connecties dat je hebt met hun e-mailgegevens. Soms is dat handig om niet via LinkedIn een e-mailadres op te hoeven zoeken.

3. Je kan je LinkedIn bestand importeren in Facebook om met die doelgroep te adverteren. Als jouw contacten hetzelfde e-mailadres gebruiken voor zowel LinkedIn als Facebook, dan kan Facebook dat e-mailadres gebruiken om mee te adverteren. Dat hoeft niet rechtstreeks naar je contacten, want je kan het ook als ‘look-a-like’ instellen. Als je daar meer over wilt weten, kan je onze Masterclass adverteren voor gevorderden volgen.

Hoe download je connecties?

Je start door met je cursor naar boven in de zwarte balk Mijn netwerk te kiezen. Je connecties verschijnen in de linker kolom. Klik vervolgens op ‘Alles weergeven’. LinkedIn Mijn netwerk - Connecties   Geïmporteerde contacten beheren

In het volgende scherm zie je rechtsboven staat met grijze letters “Geïmporteerde contacten beheren’. Wanneer je daar op klikt, zie je rechts onder ‘Geavanceerde acties’ een regel staan ‘Contacten exporteren’. Daarop klikken.Contacten exporteren

Wanneer je daarop klikt, opent zich een nieuw scherm (tabblad) en Gegevens downloaden selecteer je ‘Connecties’ en klik je onderaan op ‘Archief opvragen’. Je ziet dat je hier nog veel meer gegevens op kunt vragen, maar we concentreren ons nu op je contacten. Er wordt nu om veiligheidsredenen naar je wachtwoord van LinkedIn gevraagd. 

Wachtwoord LinkedIn  Download gegevens voorbereid

Je downloadgegevens worden nu voorbereid en rechtsboven kun je op ‘sluiten’ klikken. Het kan een minuut of 10 duren, voordat je bestand per e-mail binnenkomt.

LinkedIn e-mail download gereed  Archief downloaden

Klik in de e-mail op ‘downloaden via deze link’ en je komt op de downloadpagina, waar je op de knop ‘Archief downloaden’ klikt.

.CSV leesbaar maken

Linksonder in je computerscherm zie je een zip-bestand verschijnen ‘Basic_LinkedInDataExport_datum.zip Basic_LinkedInData..  zip bestand uitpakken

Als je hier op klikt, opent een scherm op je computer en kies rechtsboven voor ‘Alles uitpakken’. En sta toe dat het uitgepakt mag worden. Vervolgens klik je op het Excel-bestand Connecties en een Excel-document opent.

Dat is echter niet een bruikbaar document. Om het leesbaar te maken, leg ik uit hoe je er een normaal Excel-bestand van kan maken, zodat je er mee aan de slag kan gaan. Excel CSV kolom stap 1

Selecteer kolom 1 door bovenin te gaan staan en klik vervolgens op ‘Gegevens’ in de menubalk en kies dan voor ‘tekst naar kolommen’. CSV stap 1 gescheiden

Er volgt een pop-up en dan kies je voor ‘gescheiden’. CSV stap 2 Tab en komma

In het volgende blad moeten zowel ‘Tab’ als ‘Komma’ aangevinkt zijn. De kolommen zie je dan al leesbaarder worden.

CSV stap 3 standaard

In de laatste stap zorg je dat ‘Standaard’ aangevinkt is en drukt dan voltooien. Als laatste vraagt Excel of je de inhoud van de geselecteerde cellen wilt vervangen en dat wil je. Dus klik je op ‘ja’. Het document is nu een gewoon Excel-bestand geworden.

Wat nu?

Je ziet dat er nog een heleboel kolommen staan die voor jou niet relevant zijn. Deze kolommen kan je gewoon verwijderen, zodat je een schoon Excel sheet hebt met alleen relevante klantinformatie. Vergeet niet het bestand op te slaan op een voor jou logische plek. Je hebt nu al je LinkedIn contacten bij elkaar.

Tip:

Ga eens door je lijst met contacten:

–  kruis aan wie je nodig weer eens aandacht kan geven

– wie een potentiële klant is

– wie jou met een bepaald persoon in contact kan brengen

– wie je met elkaar in contact zou kunnen brengen

– wie jou met een bepaald vraagstuk zou kunnen helpen

– wie jij zou kunnen helpen!

Wil je op de hoogte blijven van tips en welke nieuwe ontwikkelingen er bij LinkedIn op stapel staan, dan kan je mij natuurlijk blijven volgen via mijn blogs.

Als je wilt dat je LinkedIn profiel er op en top professioneel er uit moet zien, kan je natuurlijk een schriftelijke LinkedIn profiel scan aanvragen om beter zichtbaar en vindbaar te worden op LinkedIn. Heel veel succes!

Pin It on Pinterest

Share This